Het was vijf maanden druk voorbereiden, maar dan heb je ook wat! Op 18 februari startte het meerdaagse evenement #Mobile Media Lab in de bibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Doel: studenten en medewerkers laten kennismaken met e-readers, tablets en studie-apps. Resultaat: een hoop leuke gesprekken en nieuwe inzichten.
Mijn collega Gerard Bierens benaderde mij in september 2012 met de vraag een roadshow te organiseren. Zelf organiseerde hij al eens een soortgelijk project voor de Fontys Hogescholen. Het idee erachter is simpel: richt op verschillende locaties op de campus een stand in met de nieuwste tablets en e-readers. Voorzie die van een aantal apps voor werk en studie. Vervolgens kunnen voorbijgangers op hun gemak de apparaten testen. Zo kan iedereen zelf beslissen of en op welke manier een mobiel apparaat zijn leven kan vergemakkelijken.
Behoeften van de doelgroep
Samen met één of twee andere bevlogen bibliotheekmedewerkers bemande ik zes dagen lang de stand. Dit bood een uitgelezen kans om de doelgroep te observeren en hun behoeften in kaart te brengen. Je komt er dan al gauw achter dat dé bibliotheekgebruiker niet bestaat. Sommigen houden het bij het rustige scherm van een e-reader, anderen kiezen voor een tablet. De één vindt het scherm van de iPad mini veel te klein, terwijl de ander juist het zakformaat prijst.
Behoeften verschillen ook duidelijk per opleiding. Medici vragen om vakinhoudelijke apps. Bij de bètafaculteit kreeg ik geregeld de vraag of het mogelijk is om pdf-documenten van een e-reader te lezen. Juristen willen weer apps die toegang bieden tot online teksten. Ook de mate van kennis over nieuwe media varieerde enorm. Sommige studenten en medewerkers kregen voor het eerst een tablet of e-reader in handen. Maar er waren ook bezoekers die mij nog nuttige tips voor apps en apparatuur konden geven.
Opbrengst
Bijna tweehonderd studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit hebben het #Mobile Media Lab bezocht. De reacties waren vrijwel allemaal positief. 'Goed dat de universiteitsbibliotheek dit doet', zeiden een aantal bezoekers nadrukkelijk. De mooiste momenten vond ik de momenten waarop we als crew iemand - op basis van zijn of haar behoeften - een passende app konden aanbevelen. Het oude inlichtingenwerk van de bibliotheek in een nieuw jasje, zogezegd.
Ook de universiteitsbibliotheek als organisatie profiteert. Het #Mobile Media Lab biedt een schat aan informatie. Zes dagen lang kregen we een kijkje in de werk- en studiegewoonten van de doelgroep. Daarnaast hebben de deelnemende bibliotheekmedewerkers ervaring kunnen opdoen met het gebruik van nieuwe media. Zo kunnen zij de bibliotheekleden anno nu nog beter van dienst zijn.
Maar of alle leden daarop zitten te wachten...? Op de laatste dag van het evenement tref ik een enigszins ontstemde studente aan de stand. 'Ik ben niet bepaald overtuigd van het gebruik van tablets', zegt ze. Ik leg haar uit dat dit een laboratorium is. Dat ze een aantal apparaten mag testen en vervolgens zelf bepaalt of het iets voor haar is. Ik geef een kleine demonstratie, maar ze blijft bij haar standpunt. 'Geeft niets,' zeg ik, 'Ik ben geen missionaris en ook geen verkoper. Ik werk voor de bibliotheek.' Ze kijkt me aan en loopt dan hoofdschuddend weg. You can't please everyone.
Lees ook het verslag van #Mobile Media Lab-crewlid Monique Schoutsen en het interview op campusblog Vox.